Γιώργος Κουτρούλης

Η σημασία του ανήκειν…

Η καθημερινή συνεργασία με όλα τα στελέχη της ομάδας μου, με έχει τροφοδοτήσει με πολλές σκέψεις γύρω από την ευεργετική ιδιότητα της ύπαρξης ως μονάδας σε ένα ευρύτερο σύνολο.

Ακόμα και σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η αλληλεπίδραση στα πλαίσια ενός συνόλου προσφέρει πολλά περισσότερα από τη δημιουργία ενός καλού κλίματος συναδελφικότητας.

Τα θετικότερα οφέλη μεταξύ άλλων είναι:

Η δημιουργία συνεργιών μέσω της διάχυσης τεχνογνωσίας και εμπειρίας. Προσπαθώντας ο καθένας από εμάς να φέρει αποτελέσματα σε μια αγορά που κινείται με γοργούς ρυθμούς και ο χρόνος είναι πολυτέλεια… η γρήγορη ολοκλήρωση επαναλαμβανόμενων project εντός ομάδας είναι ένα ισχυρό ανταγωνιστικό αποτέλεσμα.

Η δημιουργία προσδοκιών. Είναι έκδηλο στις επαγγελματικές σχέσεις ότι, η άπαξ καλή επαγγελματική πρακτική, δημιουργεί καλώς εννοούμενη υποχρέωση συνεχόμενης καλής απόδοσης σε άτομα εντός επαγγελματικής ή άλλης ομάδας. Τα πιο αποδοτικά στελέχη επιφορτίζονται με την γλυκιά υποχρέωση να μεταφέρουν την μεθοδολογία της επιτυχίας τους!!

Η ζεστασιά των ανθρώπινων σχέσεων. Έχει παρατηρηθεί ότι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους διατήρησης στελεχών σε πολύ απαιτητικά εργασιακά περιβάλλοντα είναι η δημιουργία φιλικών σχέσεων υπαλλήλων-στελεχών –διοίκησης, μοιραζόμενοι κοινά οράματα τα οποία είναι κατανοητά από όλους.

Το σημαντικότερο, όμως, από όλα τα οφέλη, το οποίο μπορείτε να αποκομίσετε από την συμμετοχή σας σε οποιαδήποτε ομάδα ή σύνολο, είναι η απίστευτη δημιουργικότητα που θα σας κατακλύσει στην προσπάθεια σας να είστε εσείς….

Το σημείο αναφοράς…

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ αγαπητοί φίλοι…

Πόσες φορές έχετε μνημονεύσει έναν επαγγελματία, έναν αθλητή, έναν υπάλληλο, ένα εστιατόριο, μια εταιρία ως τους καλύτερους που έχετε γνωρίσει ή χρησιμοποιήσει;

Η ύπαρξη σε ένα ευρύτερο σύνολο μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα- μέσω της διάχυσης της πληροφορίας και της εξοικονόμησης χρόνου- να είμαστε σε θέση μετά από μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα να θέτουμε εμείς τα standards και να αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση μέσα στην συγκεκριμένη ομάδα ή σε ευρύτερα πλαίσια.

Προσωπικά, μου έχουν προσφέρει τρομερά δημιουργική ώθηση οι συναντήσεις εργασίας με πολλούς συναδέλφους managers από όλη την Ελλάδα, στις περισσότερες των περιπτώσεων δε…φεύγω από τα meetings με ένα μπλοκ γεμάτο επιτυχημένες πρακτικές.

Κυρίως, όμως, οι συνευρέσεις αυτές με γεμίζουν με την επιθυμία να αποτελέσει η ομάδα μου “best practice” για όλη την αγορά…και αυτή είναι η βασική ιδέα όταν ξεκινά η ημέρα όλων στην ομάδα μου.

Όσοι φίλοι αυτοαπασχολείστε μην βιαστείτε να αποκηρύξετε την ιδέα. Αλήθεια, όσο επιτυχημένοι και να είστε στην εργασία σας ή σε μια ασχολία, δεν αισθάνεστε εκείνη την γλυκιά επιθυμία να μοιραστείτε τα μυστικά της επιτυχίας σας με ανθρώπους που έχουν αντίστοιχες γνώσεις ή ασχολίες και μπορούν να την καταλάβουν; Δεν σας εξιτάρει η σύγκριση με πετυχημένες συνταγές και άλλων αξιόλογων ανθρώπων σε διάφορους χώρους;

Τα παραδείγματα που μπορεί κανείς να σκεφτεί είναι άπειρα και έχουν εφαρμογή σε πολλούς χώρους…αναρωτιέμαι λοιπόν…

Πόσο μεγάλη πηγή έμπνευσης μπορεί να αποτελέσει ένα συνέδριο επιστημόνων με νέες πρακτικές και μεθοδολογίες για ένα νέο επιστήμονα, έτσι ώστε να είναι αυτός ο οποίος θα μνημονεύεται στο αντίστοιχο επόμενο συνέδριο;;

Φανταστείτε, επίσης, το μεγαλείο της στιγμής της βράβευσης ενός υπαλλήλου ως του καλύτερου, στα πλαίσια ενός μεγάλου οργανισμού ή την συγκίνηση της επίτευξης της πρώτης θέσης για έναν χορευτή σε ένα πανελλήνιο διαγωνισμό ερασιτεχνών χορευτών.

Αλήθεια εσείς έχετε σκεφθεί…σε ποιο αντικείμενο ή ομάδα ή οργανισμό ή hobby θα μπορούσατε να εξελιχθείτε ως ο καλύτερος/ καλύτερη;

Σας προσκαλώ όλους να θέσετε τον εαυτό σας ως μέλος σε ομάδες, είτε επαγγελματικές, είτε αξιοποίησης απλά του ελεύθερου χρόνου σας, σε αντικείμενα που σας εξιτάρουν και σας ωθούν στο να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό με στόχο…

Να είστε το σημείο αναφοράς…

Καλή επιτυχία..