Διαχείριση Χρόνου- Το κλειδί της επιτυχίας!

Αγαπητοί,
            Πόσες φορές σας έχει τύχει να σας ρωτήσει κάποιος για το πως είναι τα πράγματα και εσείς σχεδόν ασυναίσθητα να απαντήσετε μια τετριμμένη φράση όπως « άστα πολύ  τρέξιμο.. »;
            Αλήθεια πόσες ημέρες μέσα στον μήνα αισθανόμαστε ότι δεν προχωράμε καμία κατάσταση παρά μόνο κάνουμε κύκλους γύρω από τον άξονα μας… δηλαδή ζούμε την απόλυτη επαναληπτικότητα μιας βαρετής καθημερινότητας.
            Πόσες φορές αλήθεια έχουμε θαυμάσει ένα επαγγελματία ο οποίος δείχνει όπως λένε και στην Αμερική «Too busy being successful»;
            Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την σημασία της διαχείρισης χρόνου και πιστέψτε το…. είναι τόσο σημαντική όσο την διαφημίζουν…
            Ένα πρώτο συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει μέσα από την συναναστροφή μου με επιτυχημένους ανθρώπους σε διάφορους τομείς είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων έχουν ένα σφιχτό πρόγραμμα δραστηριοτήτων το οποίο τους αφήνει πάντα χρόνο για ενασχολήσεις εκτός εργασίας.
            Από την άλλη μεριά παρατηρώ αρκετούς συνανθρώπους μας οι οποίοι πιέζονται αρκετά με την υπάρχουσα κατάσταση και με τις εν γένει προοπτικές της ζωής τους και είναι σε μια απίστευτη σύγχυση για το πόσο δύσκολη και κουραστική είναι η καθημερινότητα τους χωρίς όμως να κάνουν κάτι για αυτό.
            Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιβεβαίωσης αυτής της πραγματικότητας είναι ότι γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι δεν αισθάνονται καλά με την εργασία τους αλλά παρόλα ταύτα είναι πολύ απασχολημένοι με την καθημερινότητα τους προκείμενου να εντάξουν μια οργανωμένη αναζήτηση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ενέργειες…
            Το ΜΥΣΤΙΚΟ κατά την άποψη μου βρίσκεται ένα βήμα πίσω από την σωστή διαχείριση χρόνου..
Είναι η χαρτογράφηση της θέσης που επιθυμούμε να βρισκόμαστε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
            Δεν έχει λοιπόν τόσο σημασία να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο δραστηριοτήτων σε καθημερινή βάση εάν δεν έχουμε οραματιστεί το αποτέλεσμα.. Πολύ απλά θα χάσουμε το κίνητρο μας και θα μας απορροφήσει γρήγορα η γνωστή μας καθημερινότητα.
            Κομβικής επίσης σημασίας είναι να αντιληφθούμε ότι δεν θα αλλάξουν οι καταστάσεις στην ζωή μας από έναν εξωγενή παράγοντα που θα εμφανισθεί ξαφνικά αλλά πιθανότερα από την εφαρμογή συγκεκριμένων ενεργειών στο δεδομένο περιβάλλον που έχει ήδη διαμορφωθεί για τον καθένα.
Όπως αναφέρει και ο Napoleon Hill σε αρκετά από τα βιβλία του, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να προσπαθεί καθημερινά να προσθέτει αξία στην προσωπικότητα και στις δεξιότητες του έτσι ώστε απλά να μην χωράει στην παρούσα κατάσταση και εκ των πραγμάτων να μπορεί να διεκδικεί κάτι καλύτερο.
            Αφού σχεδιάσουμε τον προορισμό μας θα πρέπει να κάνουμε την εξής θεμελιώδη ερώτηση:
 
            Ποια ενέργεια που αν κάνω καθημερινά με ευλάβεια μπορεί να με διαφοροποιήσει στην επαγγελματική ή στην προσωπική μου ζωή;
            Αυτές τις ενέργειες θα πρέπει να τις χαρακτηρίσουμε ως προτεραιότητες στις οποίες θα πρέπει να έχουμε συνεπέστατη επαναληπτικότητα σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.
            Έχοντας λοιπόν αποκρυσταλλώσει στο μυαλό μας ποιοτικά και ποσοτικά αυτό το οποίο θέλουμε να πετύχουμε θα πρέπει επίσης να καταγράψουμε με εκνευριστική αλλά και ειλικρινή ακρίβεια για τον πρώτο μήνα όλες τις δραστηριότητες που κάνουμε σε καθημερινή βάση.
            Κατόπιν θα πρέπει να τις ταξινομήσουμε (θα βοηθήσει πάρα πολύ η ανάγνωση του βιβλίου seven habits of highly effective people του Covey) σε:
  • Δραστηριότητες Ανάπτυξης των εργασιακών μας δεξιοτήτων. Αυτές οι δραστηριότητες χωρίζονται σε day to day ενέργειες όπως η ανάληψη όλο και περισσότερων αρμοδιοτήτων και ευθυνών, υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στην επαγγελματική μας πρακτική μέχρι και σε εξειδικευμένα σεμινάρια για πιο βαθιά και σφαιρική γνώση κάθε αντικειμένου. Αυτές τις δραστηριότητες θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως τις σημαντικότερες και θα πρέπει να επενδύουμε τον περισσότερο παραγωγικό μας χρόνο.
  • Διάσπαρτες εργασίες οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν όλες μαζί σε μια συγκεκριμένη ώρα και ημέρα. Αυτό το οποίο πετυχαίνουμε είναι ότι χρειαζόμαστε πολύ λιγότερο χρόνο και πολλές φορές ψυχικά αποθέματα για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Συνολικότερα γινόμαστε πιο “efficient” και δημιουργούμε μέσα από την καθημερινότητα μας καλύτερες προοπτικές.
  • Χάσιμο χρόνου. Υπάρχουν αρκετές ασυναίσθητες κινήσεις μέσα στην διάρκεια της ημέρας που μπορούν να γίνουν αντίστοιχα σε μη παραγωγικές ώρες δημιουργώντας το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Οι περισσότερες που μας απειλούν όλους είναι υπερβολική και άσκοπη ενασχόληση με το διαδίκτυο ή έλλειψη συγκέντρωσης λόγω μη σημαντικών emails, οι άσκοπες συζητήσεις με συναδέλφους κ.α.
  • Καλές Συνήθειες. Είναι αποδεδειγμένο ότι εάν κάνουμε επαναληπτικά μια ενέργεια επί περίπου δύο εβδομάδες έπειτα γίνεται ασυναίσθητη πρακτική. Θα πρέπει ο καθένας από εμάς να προσπαθήσει δημιουργικά να βρει τις συνήθειες εκείνες που θα προσθέσει στην καθημερινότητα του και θα τον φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο ποθητό αποτέλεσμα. Σας προσκαλώ όλους να μειώσετε μισή ώρα τον ύπνο σας και να διαβάζετε κάθε ημέρα ένα βιβλίο το οποίο θα σας βελτιώσει σε κάποιον τομέα της ζωής σας.
  • Δραστηριότητες άλλων. Εάν θέλουμε να γίνουμε κάτι ξεχωριστό στον τομέα μας θα πρέπει να είμαστε εγωιστές με τον χρόνο μας. Η ενασχόληση με τα προβλήματα και τα projects άλλων είναι πολλές φορές πολύ πιο επικίνδυνη για την προσωπική μας πρόοδο από ότι αρχικά εκτιμάται.
  • Ποιοτικός χρόνος. Αλήθεια πόσοι από εμάς συγκεντρώνονται απόλυτα για δεκαπέντε λεπτά μέσα στην ημέρα για να κάνουν τα εξής πολύ σημαντικά: Απολογισμό της ημέρας και προγραμματισμό της επόμενης, αναζήτηση ιδεών για περαιτέρω εξέλιξη, χάραξη μακροχρόνιας στρατηγικής,  αναζήτηση στο διαδίκτυο για νέες ευκαιρίες..
Κλείνω με την λέξη κλειδί…..ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ.
Μην φοβάστε να καταγράφετε τις δραστηριότητες σας, τις συνήθειες σας, τις αδυναμίες σας, τα όνειρα και τους στόχους σας..
Καλή επιτυχία!
ΓΚ