Επαγγελματίας χωρίς Αστική Ευθύνη;

Αγαπητοί,
Σας θέτω μια σημαντική ερώτηση;
Είναι δυνατόν ένα λάθος κατά την διάρκεια της παροχής υπηρεσίας σε έναν από τους πελάτες σας να του προκαλέσει θάνατο, τραυματισμό, ανικανότητα, οικονομική απώλεια;
Εάν απαντήσατε ναι….τότε συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου.
Πρόσφατα αντιμετώπισα μια περίπτωση σε έναν επιχειρηματία πελάτη μου.
Ο εν λόγω επιχειρηματίας διατηρεί καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας και με κάλεσε ανάστατος, λέγοντας μου ότι τον είχε καλέσει ο δικηγόρος μιας νεαρής κοπέλας που έτυχε στην δυσάρεστη θέση να χυθεί γαλλικός καφές στα ρούχα και στο χέρι της, προκειμένου να αποζημιωθεί από εγκαύματα..
Ως ένα σημείο θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι κάτι φυσιολογικό, μιας και μπορεί να υπάρξουν σωματικές βλάβες από έγκαυμα….το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι το περιστατικό είχε γίνει πριν 2 εβδομάδες και σύμφωνα με τις μαρτυρίες του υπαλλήλου δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία κατά την διάρκεια του συμβάντος.
Τοποθετώντας το θέμα σε πιο ευρεία βάση, ζούμε σε μια εποχή αύξησης του ηθικού κινδύνου λόγω της στενότητας των οικονομικών, κακών συμβουλατόρων και πελατών με πολλές επιλογές και αντίστοιχες απαιτήσεις.
Προσωπικά έχω έρθει αντιμέτωπος με πολλές αποζημιώσεις από:
·         Ασθενείς μετά από ανεπιτυχείς εγχειρήσεις
·         Πελάτες λογιστικών γραφείων από λάθος δηλώσεις εισοδήματος
·         Πελάτες εστιατορίων για τροφική δηλητηρίαση
·         Παντός είδους εργατικών ατυχημάτων
Όταν απασχολούμαστε ως επαγγελματίες σε κλάδους που μπορούν να προξενήσουν είτε τεράστιες είτε μικρότερες ζημίες στους πελάτες μας, θα πρέπει να αναρωτηθούμε σε ποιο βαθμό διαθέτουμε τα αποθέματα εκείνα, τα οποία επαρκούν για να καλύψουν τέτοιες περιπτώσεις.
Λύση υπάρχει;
Βεβαίως και υπάρχει και αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της ασφαλιστικής αγοράς…
ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
 
Ανάλογα με το είδος δραστηριότητας, ο κάθε επαγγελματίας μπορεί να επιλέξει ένα συγκεκριμένο όριο κάλυψης, ξεχωριστά για κάθε συμβάν και στο σύνολο ενός έτους. Μπορεί, επίσης, να καλύψει ατυχήματα που προξενούνται στην επιχείρηση του και να αγοράσει κάλυψη δικαστικών και νομικών εξόδων.
Το ασφάλιστρο, στις περισσότερες περιπτώσεις, εξατομικεύεται σε κάθε επαγγελματία λαμβάνοντας υπόψη, το είδος των εργασιών, την επαγγελματική εμπειρία, τα όρια κάλυψης κ.α.
Θα εκπλαγείτε σίγουρα όταν σας παρουσιάσει ένας επαγγελματίας financial advisor της ομάδας μου, την αναλογία ασφαλίστρου- ασφαλιστικής κάλυψης.
Σε μια εποχή που μπορούμε να ελέγχουμε όλο και λιγότερα θέματα… τουλάχιστον ας έχουμε εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της επιχείρησης μας…
Γιώργος Κουτρούλης