Αγαπητοί φίλοι,
Πρόσφατα, διάβασα μια χιουμοριστική φράση: «Καλή Χρονιά! Ξέρεις…είμαι ελεύθερος επαγγελματίας…Συγγνώμη δεν το ήξερα…».
Μετά το πρώτο χαμόγελο, ακολουθεί ένα μούδιασμα… Οι ψυχολόγοι λένε ότι, η παραμονή σε ένα αβέβαιο μέλλον επί μακρόν, δοκιμάζει πάρα πολύ τον συναισθηματικό μας κόσμο.
Ας ξεκινήσουμε με μια ερώτηση: «Πότε κρυώνουμε περισσότερο; Σε στάση ή σε κίνηση;», «Πότε αισθανόμαστε περισσότερο ευάλωτοι;»
Η κίνηση λοιπόν στις μέρες μας είναι ευεργετική. Καλύτερα να προβληματίζεσαι ενώ κάνεις τις κινήσεις σου, παρά να στέκεις παγωμένος ψυχή τε και σώματι.
Ας προχωρήσουμε τώρα στα πιο δύσκολα…
Φορολογία- Ασφαλιστικό: Σαφώς, τα νέα μέτρα δεν βρίσκουν σύμφωνο κανέναν υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο. Το θέμα είναι ότι μέσω του διάχυτου φόβου, η συζήτηση γίνεται για το πώς θα μειωθεί η φορολογητέα ύλη και όχι για το πώς θα αυξηθεί.
Υπάρχει μια απλή φόρμουλα: Αν αυξήσεις τα τρέχοντα έσοδα σου μέσω της βελτίωσης των υπηρεσιών σου, αντιμετωπίζεις την εφορία της προηγούμενης χρήσης με τα έσοδα της τρέχουσας… Και φυσικά πολύ πιο έτοιμος!
Οι ασφαλιστικές εισφορές δε, έχουν πλαφόν από ένα ποσό εισοδήματος και πάνω, αποτελώντας έναν πρώτης τάξεως στόχο.
Ψυχολογία: Εδώ υπερισχύει ο νόμος του δυνατού. Την ώρα που ένας επαγγελματίας πετυχαίνει να κλείσει ερμητικά την πόρτα στις κακές ειδήσεις και ενέργεια, την ίδια ώρα ένας άλλος συνάδελφος του ακριβώς δίπλα του, πέφτει στην παγίδα και βγαίνει έξω από το παιχνίδι. Η πίτα τα επόμενα χρόνια – και με μαθηματική ακρίβεια – θα μοιρασθεί σε πολύ λιγότερους, δυνατότερους και καλύτερους.
Ο τομέας της ψυχολογίας που πραγματεύεται την αλλαγή μας υπενθυμίζει ότι, όταν λαμβάνουμε ως δεδομένη αλλαγή πρώτα την εσωτερική και μετά την εξωτερική, είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά.
Προσοχή! Σε αυτό το σημείο που δείχνει το μέλλον να σου χαμογελά και να είναι πολύ διαφορετικό από του διπλανού σου, είσαι πολύ ευάλωτος στον εσωτερικό δαίμονα που φωνάζει: «Μα, δεν μπορεί να πηγαίνω τόσο καλά…».
Πίστεψε το! ΜΠΟΡΕΙΣ!
Καινοτομία: «Η κρίση σίγουρα είναι KAI ευκαιρία…». Μήπως δεν είναι μια απλή τετριμμένη φράση;
Ένα βασικό αποτέλεσμα που είχε η κρίση της περιορισμένης ρευστότητας, ήταν να δημιουργήσει μια νέα γενιά καταναλωτών με δύο χαρακτηριστικά: α) την αναζήτηση της καλύτερης τιμής και β) την γρήγορη εύρεση και αγορά.
Ως αποτέλεσμα είχε την δημιουργία start up επιχειρήσεων από νέους Έλληνες επιχειρηματίες που δημιούργησαν ολόκληρα επιχειρηματικά μοντέλα προσαρμοσμένα σε μηχανές αναζήτησης.
Πέραν από τις επιχειρήσεις όμως, αυτή η τάση επηρεάζει ήδη και τους μεμονωμένους επαγγελματίες, οι οποίοι υποχρεωτικά θα πρέπει να δημιουργήσουν το ηλεκτρονικό τους ίχνος, για να είναι πιο ορατοί σε ένα πιο απαιτητικό και μοντέρνο κοινό και φυσικά να είναι έτοιμοι να βαθμολογηθούν on line.
Και που είναι η ευκαιρία; Μα, φυσικά στην διαδικασία! Η ηλεκτρονική σου εικόνα θα πρέπει να αποπνέει επαγγελματισμό, η καθημερινή σου πρακτική θα πρέπει να την υποστηρίζει και μέσα σε όλη αυτή την αυτό-βελτιωτική διαδικασία, το self confidence θα αυξάνει με αποτέλεσμα την “out of the box” σκέψη και πράξη.
Ναι, καλά σκέφτεσαι! Ο διπλανός σου ανταγωνιστής θα παλεύει να κάνει μείωση τιμών στον χιλιοφορεμένο του πελάτη για να τον κρατήσει δίπλα του…
Γενικότερα, αυτό που παρατηρώ με έκπληξη, είναι η ολοσχερής ήττα και το οριστικό του πράγματος να έχει λάβει σημαίνουσα θέση στην καθημερινή σκέψη και πρακτική των περισσοτέρων επαγγελματιών.
Έχω κάποιες ερωτήσεις επάνω σε αυτό το ζήτημα:
Ποιο μέγεθος σε όλη την διάρκεια της ζωής του έχει μόνο μια κατεύθυνση; Μπορεί μια χώρα να πηγαίνει συνέχεια προς τα κάτω εφόρου ζωής;
Γιατί πρέπει να κλείσουμε τα μάτια στην ιστορικά επιβεβαιωμένη θεωρία των οικονομικών και κοινωνικών κύκλων;
Γιατί να μην φωνάζουμε δυνατά κάθε μέρα ότι εφόσον επιβιώνω και γίνομαι καλύτερος σε αυτές τις συνθήκες…σκέψου τι θα γίνει όταν όλο αυτό το σκηνικό ανατραπεί;
Και να σας δώσω ένα παράδειγμα γιατί θα ανατραπεί… Διάβασα πρόσφατα ότι η αύξηση της επιρροής της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της ζωής μας, θα βελτιώσει «υποχρεωτικά» τις μη αποτελεσματικές κυβερνήσεις… Τομείς όπως η εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω των Δημόσιων Δομών, θα απλουστευθούν τόσο πολύ με την χρήση της τεχνολογίας, που ουσιαστικά δεν θα μπορούν να μείνουν προσκολλημένοι στο παρελθόν.
Στην ζωή, όπως αλλάζουν άμεσα τα πράγματα από εξωγενείς παράγοντες προς το χειρότερο, με τον ίδιο τρόπο αλλάζουν την επόμενη περίοδο προς το καλύτερο… Οι Έλληνες – ως γνωστόν – είμαστε λαός ψυχολογίας αλλά και με απεριόριστες δυνατότητες.
Συνδυάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά με την επίδραση της τεχνολογίας και την αναγκαιότητα στην προσαρμογή, είμαι βέβαιος ότι το να είσαι επαγγελματίας τα επόμενα χρόνια θα είναι ένα απίστευτα δημιουργικό πλαίσιο.
Εξάλλου, τι έχουμε να χάσουμε από την παθολογική αισιοδοξία που συνδυάζεται με πράξεις;
Μόνο να κερδίσουμε…
Να ζούμε σχεδιάζοντας και όχι αντιδρώντας…
Καλή Επιτυχία Αγαπητοί Συνάδελφοι!
Γιώργος Κουτρούλης